Jonkheer Rudolf van Echtenfonds

Stichting in Hoogeveen, met wortels in de 17e eeuw, die de hervormde kerken in de gemeente Hoogeveen financieel ondersteunt.

Het fonds vindt zijn oorsprong in de Compagnie van 5000 Morgen, die in 1625 bij de stichting van Hoogeveen werd opgericht. Rudolf van Echten zonderde toen 100 morgen veen af als 'kerckenkavel', waarvan de opbrengst 'ad pios usus'(tot vroom gebruik) moest worden aangewend. Bij de opheffing van de Compagnie in 1934 werd deze 100 morgen ingebracht in het Jonkheer Rudolf van Echtenfonds. Het in stand houden van het folkloristisch gebruik van de trommelslager bij kerkgang is mogelijk dank zij een jaarlijkse bijdrage uit dit fonds. Per predikantsplaats wordt jaarlijks een subsidie uitgekeerd aan de kerken in Hoogeveen, Hollandscheveld en Elim. Verder komen bedragen ten goede aan o.a. een gebrandschilderd raam, kroonluchters, restauratie van een kerkorgel of aan onverwachte uitgaven bij het onderhoud van de kerkgebouwen. In het bestuur van de stichting zit nog steeds een afstammeling van Rudolf van Echten. De stichting heeft een groot boscomplex in eigendom dat zich uitstrekt van Hollandscheveld tot Nieuwlande.