Persoon

Josephus Teodorus Joannes (Joseph) Cuypers

Functie: Architect

Geboren: 1861
Gestorven: 1949

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

(Roermond 1861 - Meerssen 1949) Architect.

Zoon van P.J.H. Cuypers. Opgeleid aan de Polytechnische school te Delft, studeerde in 1883 af als civiel ingenieur. Aanvankelijk werkzaam op het bureau van zijn vader, belast met deeltaken binnen diens opdrachten. Bouwde vanaf 1889 ook zelfstandig (rooms-katholieke) kerken. Als zijn hoofdwerk geldt de Sint-Bavo (1895-1930) in Haarlem. In Drenthe is hij verantwoordelijk voor de bouw van de Sint-Joseph-kerk te Barger-Compascuum (1923-25; met Pierre Cuypers jr.) en de uitbreiding van de Sint-Gerardus Majellakerk van Barger-Oosterveld (1922-23).

Literatuur

  • Lit.: A. Erftemeijer, A. Looyenga en M. van Roon, Getooid als een bruid. De nieuwe Sint-Bavokathedraal te Haarlem (Haarlem 1997).