Persoon

Petrus Josephus Hubertus (Pierre) Cuypers

Functie: Architect

Geboren: 1827
Gestorven: 1921

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Het beeld de Germaan op het provinciehuis aan de Brink te Assen. - Bron: Drents Archief, collectie Gemeente Assen

(Roermond 1827 - Roermond 1921) Architect.

Opgeleid aan de Kunstacademie van Antwerpen. Ontwikkelde zich tot de hoofdfiguur in de Nederlandse Neogotiek. Cuypers werkte vanaf 1865 vanuit Amsterdam; in zijn oeuvre nemen katholieke kerkgebouwen een prominente plaats in. Daarnaast verwierf hij naam als restauratiearchitect. Met C.H. Peters was hij verantwoordelijk voor de ingrijpende restauratie van de hervormde kerk van Sleen (1882-83); de kerk werd geheel ommetseld.

In de jaren1852-1892 had hij een atelier voor met name kerkelijke kunst in Roermond, met F. Stoltzenberg sr. Dit atelier leverde waarschijnlijk het beeldhouwwerk aan het Provinciehuis te Assen (1885). Cuypers deed in 1894 zijn bureau over aan zijn zoon Joseph Cuypers, maar bleef tot 1914 nog actief als architect.