Jan Carmiggelt

Functie: Bouwkundige

(Brummen 1854 - Abcoude 1930) Bouwkundige.

Stamt uit een van oorsprong Schotse familie van timmerlieden. Deed ervaring op in de praktijk. In 1890 werd hij te Hoogeveen aangesteld als bouwopzichter bij gemeentewerken. Daarnaast was hij werkzaam in de particuliere sector. Tot 1925 heeft Carmiggelt zijn stempel gezet op de nieuwbouw in Hoogeveen. Hij bouwde voor de overheid diverse scholen, in 1907 de ambachtschool, en woningwetwoningen in het wijkdeel de 'Oude Bouw', ca. 1890 de Remonstrantse kerk en voor het leger in 1891 de marechausseekazerne. Hij was in 1895 de bouwer van de Stoom-Vermicelli-Macaroni-Fabriek 'De Adelaar'.

De meeste gebouwen zijn weer gesloopt. Aan de Hoofdstraat 1 en 24 staan nog twee deftige woonhuizen, ontworpen voor de familie Tonckens, resp. de familie Van Holthe tot Echten en aan de Grote Kerkstraat de oude pastorie. De waardering voor Carmiggelt blijkt ook uit het feit dat hij in 1917 de opdracht kreeg om een nieuw raadhuis te ontwerpen. Het ontwerp is niet uitgevoerd vanwege een gebrek aan financiële middelen. In 1929 verhuisde Carmiggelt naar Abcoude, waar hij spoedig stierf.