Rouke Gerrit Broersma

Functie: Onderwijsman, Publicist

(Amsterdam 1940) Onderwijsman, schrijver en publicist.

Volgde de kweekschool en studeerde vervolgens Nederlandse taal- en letterkunde. Werkte vanaf 1960 als onderwijzer in Scheerwolde, vanaf 1965 als leraar Nederlands in Groningen en vanaf 1974 als onderwijzersopleider aan pabo De Eekhorst te Assen. Vanuit die functie ook actief in De Freinetbeweging, een vereniging van onderwijsvernieuwers.

Publiceert sinds 1965 verhalen en gedichten in verschillende Noord- en Zuid-Nederlandse literaire tijdschriften en bloemlezingen. In 1967 verscheen de novelle Een weekje Dodesluis, gevolgd door De parkwachter is gek (verhalenbundel, 1969), De put (roman, 1970) en De Hoge Veluwe en andere toponiemen (poëzie, 1973). In 1991 ten slotte verscheen de gedichtencyclus De Winder Loop. Vanaf de tweede helft van de jaren '70 politieke activiteiten: tien jaar partijbestuurslid van de PPR, schreef politieke pamfletten, lanceerde de naam GroenLinks, was medeauteur van het eerste beginselprogram van die partij (1989). Van 1989 tot 2000 redacteur van Roet. Broersma schreef met Stieneke Boerma en Gerard Nijenhuis twee delen RIw, twee paboboeken over Drentse taal en taalonderwijs. Voorts diverse publicaties over leraarschap, vernieuwingsonderwijs, taalleesonderwijs en voor het LSEM (Landelijk Steunpunt Educatie Molukkers) studies over tweetaligheid. Met Stieneke Boerma schreef hij in 1993 Drèentse Schrieverij, in 2003 aangevuld met bloemlezing.