Adriaan Willibrord (Ad) Boes

Functie: Onderwijsman

(Utrecht 1939 - Rolde 2021) Onderwijsman. Jenaplan-promotor.

Na de middelbare school opgeleid tot onderwijzer aan de kweekschool te Utrecht; later MO- en doctoraal pedagogiek. Vanaf 1961 onderwijzer in Vlaardingen en Utrecht, vanaf 1969 docent pedagogiek en directielid van pabo De Eekhorst in Assen, met als hoofdtaak: vernieuwing van het opleidingsprogramma (i.c een betere afstemming op de beroepspraktijk) in de overgang van pedagogische academie naar pabo. Op allerlei niveaus actief in het jenaplanonderwijs als bestuurder, docent en begeleider van nieuwe jenaplanscholen in Groningen en Drenthe.

Ontwikkelde op De Eekhorst een afstudeerrichting voor het jenaplan-diploma: naast en tijdens het basisopleidingsprogramma ontwikkelen de studenten specifieke bekwaamheden voor het jenaplanonderwijs. Dit voorbeeld werd elders in het land nagevolgd en stond op de Asser pabo model voor andere vormen van vernieuwingsonderwijs. Ad Boes publiceerde in vrijwel alle Nederlandse en enkele buitenlandse onderwijsperiodieken. Hij schreef diverse boeken en brochures over onderwijs, waaronder: Jenaplan, historie en actualiteit (1979), Een streep door de eindtoets (2002) en Kindbiografie (2003). Sinds zijn afscheid van De Eekhorst in 2001 is hij actief als beleidsmedewerker van de Nederlandse Jenaplanvereniging en initiatiefnemer van de actie tegen de praktijk van de eindtoets in het basisonderwijs.