Begrip

Aardgastransportleidingen

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

De Nederlandse Aardolie Maatschappij boort aardgas aan op het platteland bij Coevorden. Shots van een boortoren, technische details zoals buizen, pijpen, leidingen, kranen, afsluiters en een opslagtank. Afvalprodukten worden continu afgefakkeld via smalle hoge buizen. Vooral 's nachts zijn de enorme vlammen goed te zien. Koeien grazen rondom de installatie. Jouw TV-favoriet op DVD bestellen? Ga naar: http://www.beeldengeluid.nl/tvfavoriet

Uitgebreid leidingennet voor de distributie van aardgas, aangelegd na de grote aardgasvondst bij Slochteren op 22 juli 1959 en verzorgd door de Gasunie.

De meeste hoofdleidingen in Drenthe, waarin het gas onder hoge druk (66 bar) wordt vervoerd, dienen voor de doorvoer vanuit het Groninger gasveld naar Ommen. Daar staat het grootste compressorstation ter wereld. Het dient ervoor de gasdruk weer op peil te brengen voor verder transport. Enkele andere leidingen dienen voor de verbindingen met de ondergrondse gasopslag te Langelo en met de aardgaszuiveringsinstallatie te Emmen alsmede voor grensoverschrijdend transport naar Duitsland.