Bareveld

Dorp in de gemeenten Aa en Hunze (tot 1998 Gieten) en Veendam (tot 1968 Wildervank) op de provinciegrens (Semslinie) met Groningen. In 1840 lag een herberg, volgens Van der Aa, precies op de grens: café in Drenthe (Gieten), schuur in Groningen (Wildervank). Gelegen ten zuiden van Veendam en Wildervank op een kruispunt van vier wegen, richtingen Annerveenschekanaal (noordwesten), Veendam (noorden), Stadskanaal (zuidoosten) en Gieten (zuidwesten), tevens knooppunt van waterwegen: Grevelingskanaal (noordwesten), Wester- en Oosterdiep (noorden) en Stadskanaal en Nieuwediep (zuidoosten). Het Huis Bareveld - in de volksmond Huize Bareveld - werd in de jaren 1760 door de stad Groningen aangekocht. Een dam bij het huis verhinderde een onbelemmerde afvoer van Drentse turf via het Wester- en Oosterdiep (Wildervank). Vanaf Bareveld werd in 1765 begonnen met het graven van het Stadskanaal. Bareveld speelde een cruciale rol in het Convenant van 1817 tussen de stad Groningen en de negen Drentse veengenoten van de marken Eext tot en met Valthe. De dam van Bareveld mocht niet worden weggenomen zolang het Convenant niet gewijzigd was; in 1872 werd deze dam doorgegraven. De brug bij Huize Bareveld is, evenals de grond waarop het pand staat, anno 2003 nog steeds eigendom van de stad Groningen. De uitdrukking: 'Hai woont in 't boare veld' (hij woont midden op de hei) geeft precies de betekenis van de plaatsnaam aan: midden op de heide c.q. op braakliggend land gelegen. Ook Baarveld; in 1851-55 vermeld als Barreveld.