Cornelis Voormolen

Functie: Econoom

(Den Haag 1921 - Assen 1998) Econoom.

Studeerde in Rotterdam bedrijfseconomie en economische geografie. Werd daarna door de Drentse commissaris J. Cramer ‘ontdekt’ en overgehaald om in Drenthe een ‘Eti’ te starten. In 1946 kwam hij bij Opbouw Drenthe in dienst bij de Economische Commissie, maar maakte er snel DETI (Drents Economisch Technologisch Instituut) van. Voormolen zou twee jaren blijven, maar het werden er ruim 36. Zijn taak was de bevordering van de Drentse industrie. In zijn periode van ‘ondernemerschap’ – hij wilde geen ambtenaar zijn – steeg het aantal arbeidsplaatsen van 6000 naar 40.000, met een effect voor nog eens 70.000 banen. Voormolen trok tal van grote bedrijven aan, o.a. Danlon. ‘DETI, c’est moi’, beweerde hij.