Danlon n.v. Emmen

Organisatie type: Nylonkousenfabriek

Vestiging in Emmen van het Deense Danlon die in 1953 tot stand kwam. De fabriek produceerde nylonkousen. 'Panty P' was een in Nederland befaamd handelsmerk van Danlon. Het bedrijf werd door de grote inzet van de toenmalige burgemeester Gaarlandt naar Emmen gehaald. Het was het eerste buitenlandse bedrijf dat zich in de gemeente vestigde. In 1970 werden er filialen in de buitendorpen Klazienaveen en Zwartemeer geopend die echter wegens de economische achteruitgang in 1971 alweer dicht moesten. Vanaf de jaren 1970 nam het aantal arbeidsplaatsen in snel tempo af. Het bedrijf ging uiteindelijk failliet in 1992. Danlon was met AKU jarenlang de grootste bron van werkgelegenheid in de gemeente Emmen. Op het hoogtepunt in 1970 werkten er ruim vijftienhonderd mensen.