Werkgroep kerkuilen Drenthe

Organisatie type: Werkgroep

WKD Werkgroep zonder rechtspersoon, opgericht in 1986 door Hans Dekker (werkzaam bij v/h NMF- Drenthe) met ca. zestig vrijwilligers die regionaal geclusterd samenwerken.

De werkgroep is een van de negentien kerkuilgroepen in Nederland. Ze vormen een samenwerkingsverband met Vogelbescherming Nederland. Het doel van de WKD is bescherming van de kerkuil in de breedste zin. Zij doet dit door het creëren van nestgelegenheid (plaatsen, controleren en onderhouden van nestkasten op de daarvoor geschikte locaties). Jaarlijks worden er jonge kerkuilen geringd. Broedden er in 1986 in slechts 35 paar kerkuilen, in de laatste jaren is het aantal toegenomen tot 175 à 350 paar in Drenthe. Kerngebieden zijn Noord-Drenthe (Roden / Norg) en Zuidwest-Drenthe (Dwingeloo / Ruinen). De laatste jaren worden andere delen van de provincie meer en meer door kerkuilen bevolkt. De werkgroep brengt om de 1 à 2 jaar een nieuwsbrief uit waarin de broedresultaten en overige informatie worden gepubliceerd. De coördinatie is in handen van zes personen, onder leiding van een provinciale coördinator; in 2003 is dit Koen Vogt.