Jantje Venekamp-Tienkamp

Functie: Schaatsster

(Donderen 1936) Schaatsster.

De bloeitijd van het schaatsen op de kortebaan was nog niet voorbij toen Jantje Venekamp-Tienkamp kampioen van Nederland werd. Dat gebeurde in 1963 op het natuurijs van Drachten. Een jaar later werd de stevig gebouwde rijdster met haar lange slag in Vries geklopt door Grietje Lukkes-Oosterhof, met wie ze altijd bevriend zou blijven. In een carrière die ruim twintig jaar duurde, werd ze veertien keer kampioen van Drenthe. Ze was een van de eerste vrouwen op de korte baan die op Noren reed. Nadat ze in 1972 met het rijden van wedstrijden was gestopt, werd Jantje Venekamp-Tienkamp trainster en maakte ze jarenlang deel uit van de recreatiecommissie van het gewest Drenthe van de KNSB.