Persoon

Willem Izak Cornelis van Veelen

Functie: Civiel-ingenieur

Geboren: 1899
Gestorven: 1990

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

(Hoek 1899 - Son 1990) Civiel-ingenieur.

Voltooide in 1924 zijn studie te Delft, daarna was hij grotendeels werkzaam bij de Provinciale Waterstaat in Noord-Brabant. In 1949 werd hij benoemd tot hoofd van de Provinciale Waterstaat in Drenthe, destijds hoofdingenieur genoemd, doch enige jaren later hoofdingenieur-directeur. In de naoorlogse jaren werd onder zijn leiding baanbrekend werk verricht, zowel op het gebied van de waterbeheersing als van de wegenbouw.

Als gevolg van de gewijzigde inzichten van het provinciaal bestuur ten aanzien van haar rol in de Drentse samenleving groeide de omvang van de werkzaamheden stormachtig en daarmee ook het ambtelijk apparaat. Bij zijn komst in 1944 werkten er negen ambtenaren bij de waterstaat, bij zijn vertrek in 1964 waren dat er 192. De gemeente Gasselte eerde zijn aandeel in de totstandkoming van de autoweg Gasselte-Stadskanaal door zijn naam hieraan te verbinden: de 'ir. W.I.C. van Veelenweg'.

Literatuur

  • Lit.: DB 5.