Steenuilenwerkgroep Drenthe (STUD) Stichting

Organisatie type: Werkgroep

Opgericht 8 mei 2000 met als doel de belangenbehartiging van de Steenuil in het algemeen en het bevorderen van onderzoek en de bescherming van de Steenuil in Drenthe.

Door inventarisatie wil de stichting een goed inzicht krijgen in de huidige populatie. Waar nodig worden nestkasten geplaatst. Ongeveer tien vrijwilligers doen onderzoek en verzorgen publicaties. Jaarlijks verschijnt een nieuwsbrief. Door presentaties en voorlichting wordt aandacht gevraagd voor de dramatische afname van het aantal territoria van de Steenuil. In de periode 1979-1992 werden 136 territoria waargenomen, in 1998 waren dat er, na een strenge vorstperiode, nog maar 36. De inventarisaties in 2002 laten een toename zien, maar niet in alle delen van de provincie. In 2002 werden 65 territoria waargenomen. Belangrijke steenuilgebieden vinden we in de omgeving van Ansen, Zuidwolde en Peize. Vanuit deze gebieden vindt gestaag uitbreiding plaats. Bescherming blijft in de komende tijd noodzakelijk. Hein Bloem en Gerard Klunder zijn actief sinds de oprichting van deze werkgroep in Drenthe.