Spijkerbomen

Ook: Breukebomen

Bomen waarin, onder het uitspreken van een spreuk, spijkers werden geslagen om voor een breuk (hernia) genezing te verkrijgen. De breuk zou genezen zijn wanneer de bast over de spijkers was gegroeid.

Het gebruik is bekend uit Yde, waar het ca. 1835 werd geïntroduceerd door de smid Nijenhuis. Diens dochter en kleindochter zetten het voort, tot het in de jaren '30 van de vorige eeuw in onbruik raakte. Voor het huis van Nijenhuis staan nog twee van de oorspronkelijk vier linden; in één daarvan zijn nog spijkerkoppen te zien. Aanvankelijk zouden hier wilgen hebben gestaan. In Gieten zou in de 18e eeuw ook een spijkerboom zijn geweest.