Daan Hoeksema

Daan (Daniel) Hoeksema (1879 – 1935) groeit op in Roden als zoon van de bakker. Zijn vader ziet dat hij meer in zijn mars heeft dan het bakkersvak en moedigt hem aan om tekenonderwijs te volgen. Naast zijn werk in de bakkerij, volgt Daan ’s avonds tekenlessen aan de Groningse Academie Minerva. Zijn kunstopleiding voltooit hij in Amsterdam.

Hij is onvoorstelbaar productief als illustrator, strip- en reclametekenaar en bedenkt o.a. Flipje van Tiel. Bij kinderen beter bekend als ‘Vriend Daan’ creëert hij ontelbare knip- en kleurmappen, kleurboeken en spellen. Zijn aanstekelijke gevoel voor humor, dat hem bij het striptekenen goed van pas komt,  is terug te zien in de grappige manier waarop hij het ‘kinderwerk’ benadert. Komische clowns, dansende dieren en ludieke poppen passeren de revue.