Tekst

Voormalig schultehuis

Bron: Steunpunt Erfgoed Drenthe

Deze boerderij ligt aan de Grote Brink ten zuiden van de dorpskern van Rolde.  Het hedendaagse uiterlijk van het woonhuis stamt uit de 19e eeuw. De boerderij bestaat uit een dwarshuis met een schuur. Vroeger woonde hier de schulte en was het in gebruik als Schultehuis. De schulte of schout was de rechterlijke functionaris van het gebied vanaf 1692. Hij moest daarbij ook de openbare orde handhaven. Om hier Schulte te kunnen worden moest je wel Drent van geboorte zijn. Drenthe had in totaal 20 Schultambten. In 1811 werden de meeste schulten benoemd tot burgemeester.