Tekst

Dwarshuisboerderij Rolde

Deze boerderij ligt opvallend naast de monumentale kerk aan de brink van Rolde en is gebouwd rond 1900. De kerkbrink is van oudsher hét centrale punt van het dorp en is herkenbaar aan de vele oude monumentale bomen. Het pand is nog vrijwel authentiek en een typisch voorbeeld van een gemengd boerenbedrijf uit Drenthe. Het hekwerk rond de siertuin is nog origineel en zeer decoratief. Ook het erf is monumentaal met een goed bewaarde inrichting. De schuur is uitgevoerd in het Fries-Groningse type en heeft een rieten dak.