Begrip

Ons Noorden, Dagblad voor de Noordelijke Provinciën

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Rooms-katholieke middagkrant, verscheen van 1 oktober 1913 tot 31 maart 1964.

Evenals zijn voorloper, het Friese tijdschrift Ons Noorden (ca. 1880-1913) , was de krant een initiatief van katholieke kiesverenigingen. De krant werd gegrond op katholieke beginselen en moest zo tegenwicht bieden aan de overwegend liberale nieuwsvoorziening. Om dit te bewaken was er een door de aartsbisschop aangewezen censor. De krant was geen economisch succes. De katholieke gemeenschap in het Noorden was niet groot en bovendien verspreid. Dit gold zeker voor Drenthe, enkele plaatsen, zoals Erica, daargelaten. Hiernaast stond het elitaire karakter van de krant een breder publiek in de weg. Om meer publiek te bereiken, richtte men plaatselijke perscomités op, die tevens abonnees moesten werven. Dit had echter niet het gewenste effect.

In 1941 kreeg Ons Noorden, als eerste dagblad, een publicatieverbod opgelegd van de Duitse bezetter. De krant verscheen weer in mei 1945. De afzet verdubbelde maar viel al snel terug op het vooroorlogse niveau. Ondanks verschillende reddingspogingen stopte Ons Noorden in 1964. Tussen 1965 en 1967 probeerde men het nog als weekblad.

Literatuur

  • Lit.: T. van Aalsum, 'Ons Noorden. Een katholiek blad in de diaspora', in: Jaarboek van het Katholiek Documentatie Centrum 18 (1988)
  • O.S. Lankhorst (red.), Bibliografie van katholieke Nederlandse periodieken. Deel 1 Dag- en weekblad pers (Nijmegen 1999)
  • B. Tammeling, De krant bekeken. De geschiedenis van de dagbladen in Groningen en Drenthe (Groningen 1988).