Hendrik Antonius Meyer

Functie: Hotelhouder

(Ter Apel 1852 - Emmen 1916) Hotelhouder te Emmen.

Bracht in 1898 de allereerste autobusverbinding in ons land tot stand, waarbij twee keer per dag heen en weer werd gereden tussen Emmen en Beilen. De snelheid was ca.12 km/uur, het aantal zitplaatsen was twaalf. Reeds na een maand kwamen er ernstige klachten over grote schade die door de Daymler-motortram-omnibus was aangericht. Als tijdelijke maatregel werden op grote schaal zand en plaggen op de weg gebracht. Dat had tot gevolg dat voer-lieden geen tol meer wilden betalen, omdat ze niet over een verharding maar over zand moesten rijden. Grote grief was dat de omnibus nog vrij van tol was ook, omdat dit voertuig niet in het tolreglement voorkwam.

Door allerlei tegenwerking - het herstel van een brugje tussen Zweeloo en Wezup werd gerekt tot drie dagen - zag Meyer geen kans meer op Beilen te rijden. Hij verlegde zijn route naar Assen via Borger. Ook daar traden opeens hindernissen op in de vorm van een te herstellen brugje, een wegopbreking en nieuw grint op de weg waarop de bus niet mocht rijden. Met wegbeheerders die tolheffing voor de omnibus bepleitten, een kantonrechter die hem wilde vervolgen wegens een administratief verzuim en zware machineschade aan de bus gaf Meyer het op en staakte de busdienst. Van 25 april tot 16 augustus 1898 heeft de wagen in Drenthe gereden.