Hajo Uden Meyboom

(Hornhuizen 1842 - Eelde 1934). Hervormd predikant te Assen, steunpilaar van het vrijzinnig protestantisme en vrijzinnige theologie in Nederland.

Geboren in Hornhuizen (Gr.), waar zijn vader predikant was en één van de voormannen van de Groninger richting. Hij bezocht in Assen het gymnasium en studeerde in Amsterdam en Leiden. In 1866 promoveerde hij te Groningen 'magna cum laude' op het proefschrift Geschiedenis en critiek der Marcushypothese. Hij was hulpprediker in Elst, predikant te Scherpenzeel en Veendam en vanaf 1879 in Assen. In 1892 werd hij hoogleraar in Groningen. In 1883 was hij de oprichter van de Vrijzinnige Zondagsschool in Assen. Bij het vijftigjarig bestaan van de zondagsschool in 1933 werd in zijn aanwezigheid en om hem te eren op de Brink in Assen een jonge linde geplant als 'meiboom'.

In 1887 publiceerde hij de brochure De predikantsbetrekking die veel van zijn Drentse ervaringen weerspiegelt. Hij signaleerde als kind der Verlichting daarin, dat een secularisatieproces al volop gaande was. Hij was bestuurslid van de plaatselijke afdeling van de Nederlandse Protestanten Bond, van Volksonderwijs, hoofdbestuurslid van de Vereeniging tegen Prostitutie en actief in de Asser vereniging Armenzorg. Hij was in de kerk een voorstander van volkomen leervrijheid met afwijzing van iedere confessiebinding. Meyboom was een markante figuur als wetenschappelijk theoloog en als pastor van zijn gemeente.