Knollen

Ook: stoppelknollen, herfstknollen of knolgroen (Brassica rapa L.)

Stoppelgewas dat op de Drentse zandgronden vooral na het midden van de 19e eeuw belangrijker werd, hoewel de teelt hier nimmer die omvang kreeg van elders op de zandgronden.

Knollen werden in de regel als tweede gewas na rogge ingezaaid in augustus in licht bewerkt stoppelland. 'Wie knollen wil eten, moet de Zweeloërmarkt niet vergeten (12 Augustus)' citeerde Harm Tiesing, doelend op het tijdstip van zaaien.

Het voeren van stoppelknollen had een ongunstige invloed op de smaak van de melk en de boter en werd om die reden door zuivelfabrieken afgekeurd. Aan het eind van de jaren '50 van de 20e eeuw werden in Drenthe ongeveer 9000 ha stoppelknollen geteeld op in totaal zo'n 87.000 ha bouwland, ofwel ongeveer 10%. Sindsdien liep de betekenis van de teelt langzaam terug.