Willem Brocades

Functie: Apotheker, Fabrikant

(IJhorst 1778 - Meppel 1849) Apotheker, fabrikant.

Deed zijn apothekersexamen op 26 maart 1801 in Groningen en vestigde zich rond diezelfde tijd in een apotheek in de Wildemansteeg (de latere Woldstraat) in Meppel. Naast zijn apothekerswerkzaamheden hield hij zich bezig met de productie van plantaardige geneesmiddelen in het groot. Daarmee legde hij de basis voor het ontstaan van een van de grootste geneesmiddelenfabrieken van Nederland (zie: Brocades & Stheeman). Hij oefende zijn beroep uit tot 1844, waarna toenemende doofheid hem het werk onmogelijk maakte. Naast apotheker en fabrikant was hij tussen 1824 en 1847 lid van de Drentse Provinciale Geneeskundige Commissie.