Ferdinand Alvarez de Toledo, hertog van Alva

Functie: Landvoogd, Hertog

(1508-1582) Landvoogd van de Nederlanden 1567-1573, die het verzet in de Nederlanden tegen de landsheer Filips II bestreed.

Een aanval onder leiding van Willem van Oranje had in 1568 bij Heiligerlee succes, maar nog in hetzelfde jaar sloeg Alva bij Jemmingen terug. Om het gezag van de koning te versterken legde Alva vaste belastingen op: 1% van alle bezit (als heffing in eens), 10% van de verkoop van roerende goederen en 5% van die van onroerende goederen (als blijvende belastingen), bekend onder de 10e, 20e en 100e penning. Drenthe kocht deze belastingen af met een eenmalig bedrag van 24.000 gulden.