Klazienaveen-Noord

Wegdorp in de gemeente Emmen ten oosten van Emmen en ten noorden van Klazienaveen.

Gelegen aan het Scholtenskanaal (1880-1906),  tussen het Oosterbos (westen) en de weg Berkenrode (oosten) met het natuurreservaat (met treinparcours), behorende bij het Veenpark te Barger-Compascuum. Het kanalenstelsel rondom Klazienaveen-Noord draagt het stempel van de familie Scholten, waarvan Jan Evert Scholten onder de naam Firma W.A. Scholten de stoot gaf tot de vervening van het Smeulveen.

Het hoofdkanaal, Scholtenskanaal (6 km ; reikt tot de Verlengde Hoogeveensche Vaart) heeft verbinding met een aantal kanalen, die genoemd zijn naar zijn vijf kinderen: Catovaart (2,5 km; parallel aan Scholtenskanaal), Willem Albertsvaart, Willemsvaart (ruim 3 km; ten noorden van het dorpje), Johanvaart en Margrietavaart (1 km; parallel aan Willemsvaart), voorts het Verlengde Scholtenskanaal (ruim 3 km) naar Emmer-Compascuum.

In 1907-1945 liep langs Klazienaveen-Noord de stoomtram Klazienaveen - Ter Apel, geëxploiteerd door DSM (Dedemsvaartse Stoomtram Maatschappij).

In 1922-1923 werd in het dorp een hervormde kerk gebouwd dankzij de familie Scholten en het pionierswerk van de 'domeneer van Turfland', de evangelist Willem de Weerd. Hij werkte hier in de periode 1904-1946. Van 1902-1917 werd gekerkt in een houten kerkje, gebouwd door de familie Scholten, daarna in de oude houten school (1917-1922), omdat in 1917 een stenen school gereedkwam, en ten slotte vanaf 1922 in een nieuwe stenen kerk.

Mede door de heruitgave van De Weerds boek De domeneer van Turfland (1916) in de jaren 1980 kon deze kerk, de Veenkerk, in 1988 worden gerestaureerd. Voor de kerk staat het beeld 'De Loegster' ter ere van alle vrouwen, die in het veen hebben gewerkt. Het door H. Terpstra ontworpen beeld is na diens dood door O. de Ruijter in brons gegoten. Zie ook: Veenwegen.