Filmliga, Asser

Organisatie met als doel het vertonen van artistieke films en het organiseren van daarmee verband houdende activiteiten.

In artistieke en intellectuele kringen ontstond in de jaren '20 van de 20e eeuw de behoefte aan kunstzinnig en moreel hoogstaande films en werden in vele steden filmliga's opgericht. In deze filmliga-beweging speelde onder meer Menno ter Braak een belangrijke rol. In Drenthe besloot het Departement Assen van de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen op 11 maart 1929 tot de instelling van een Nutscommissie voor Filmkunst. Hiermee was de Asser Filmliga geboren. De eerste leden van de Nutscommissie waren C.J. Content, J. Marwitz en H.J. Prakke. De eerste activiteit was een filmkunstavond in bioscoop Apollo in oktober 1929. De Asser Filmliga is nog steeds actief. Iedere maandagavond verzorgt de filmliga een voorstelling in Cinema De Kolk te Assen en organiseert een jaarlijkse Filmdag en filmexcursies. Zie ook: Filmhuizen.