Externe website

Vast op het Ballooerveld

Het verhaal van Johan Willinge kunt u met behulp van uw smartphone ter plekke ‘live’ meebeleven tijdens de wandeling ‘Vast op het Balloërveld, historische wandeling in het spoor van de Coevorder Postwagen’, gratis te downloaden op www.annodrenthe.nu.

Klik hier voor de website van deze route.

Honderdvijftig jaar geleden had je de Coevorder Postwagen nodig om door Drenthe te reizen. Vier sterke paarden trokken de koets van dorp tot dorp.

U maakt een wandeling vanuit Rolde over het Balloërveld in het spoor van de Coevorder Postwagen. Uw gids op deze route is de Groninger student Johan Antoon Willinge. Hij maakte de reis in 1854. Onderweg hoort u wat Willinge en zijn reisgenoten op het toen nog zo wilde en woeste Balloërveld beleefden…

De route van het Drents Archief brengt u van Rolde langs de oude karrensporen naar het Balloërveld. Via het dorp Balloo keert u terug naar Rolde. De wandeling is zo’n zeven kilometer lang.

Op uw telefoon kunt u kiezen voor een kaart uit circa 1850. Zo loopt U  over het Balloërveld van toen. Onderweg krijgt u het verhaal van Johan Willinge te horen. De gids vertelt steeds hoe u van de ene plek naar de andere moet lopen. Als u de hele route loopt en af en toe stilstaat om te kijken en naar de verhalen te luisteren, bent u ongeveer twee uur onderweg.

De route van de Coevorder Postwagen die we zo gaan volgen, is niet precies de route die Willinge beschreef, maar zijn beschrijvingen zijn zo levensecht dat we u onderweg over het veld graag zijn verhaal willen laten horen. U hoort het zoals hij het destijds opgeschreven heeft.

Hortend en stotend

Middenin Rolde wacht u de komst van de Coevorder Postwagen af. Daar begint het verhaal van Johan Willinge. U hoort hem praten met voerman Loman. U hoort hoe de postwagen de tocht hervat.

We lopen Rolde uit langs de oude postwagenroute. Willinge schetst in zijn reisverslag een levendig beeld van het landschap dat de postwagen passeert:

Hortend en stotend ging het nu over Drenthe's heidevelden. Weldra waren we er middenin. Rondom langs den horizon niets dan heide, dorre, schrale heide, uren in omtrek, zonder enig sterfelijk wezen, hier en daar een zandig pad en heuvelen met wat struikgewas.

Op uw telefoon ziet u oude kaarten en oude prenten. Ook laten we u allerlei ander materiaal zien dat het Drents Archief over de postwagens bewaart.

Vermakelijke conversatie

In zijn reisverslag toont Johan Willinge zich een goed waarnemer:

Naast me zat een jonge dame, die er tamelijk goed scheen uit te zien. Tegen het dek leunde naast haar zat een wonderlijke gedaante, het gelaat bijna geheel bedekt door een blauwwollen muts, zodat alleen een verbazend grote neus en twee diepliggende oogjes te zien waren. Naast dit heerschap zat een joodse koopman die handel dreef in konijnenvellen en nog veel meer.

Onderweg maakt u de vermakelijke conversatie van het gezelschap van nabij mee. Tot er midden op het Balloërveld iets gebeurt dat aan de praatjes in de koets een eind maakt en ieders aandacht opeist.

Wat er daar gebeurde? We verklappen het niet. Daarvoor zult u zelf het spoor van de postwagen moeten volgen!

Op het spoor

Tijdens de tocht krijgt u en passant bijzonderheden van het Balloërveld te zien: zijn opmerkelijke ligging van Rolderdiep en Loonerdiep, de bewoningsgeschiedenis van het veld in de prehistorie, zijn hoge grafheuvels uit de bronstijd, de bundels middeleeuwse karrensporen over het veld, de schaapskudde van Balloo die met de herder dagelijks op het veld te vinden is.

Via het dorp Balloo gaat u over het oude kerkpad en langs de voormalige spoorlijn terug naar Rolde. Destijds maakte de trein naar Rolde de postwagen overbodig. Nu zijn ze beide verdwenen. Dankzij het Drents Archief kunt u ze weer op het spoor komen…