Dingstede

Drentse enclave in de provincie Overijssel.

Dit kleine gebied ten zuidwesten van Meppel aan het Meppelerdiep behoorde sinds de Middeleeuwen tot het kerspel Meppel. In Dingstede of Dincstadinchus (plaats van het ding of gerecht) werd tot het begin van de 15e eeuw het hofgerecht van de horigen van Sint Pieter gehouden. Eeuwenlang was Dingstede aan het Meppelerdiep de plaats waar door Meppeler schippers de goederen in grotere schepen werden overgeladen voor de reis over de Zuiderzee. In 1961 is Dingstede afgestaan aan de gemeente Staphorst in ruil voor grond direct ten zuiden van Meppel (Koedijkslanden).