Begrip

Hockey

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Veld- of zaalsport waarbij de spelers (twee partijen) een kleine harde bal met een hockey-stick in het doel van de tegenstander moeten proberen te slaan.

Op 3 december 1919 stonden de heren S.F. van Hasselt, A.W. Westra van Holthe en W.R. Westra van Holthe uit Assen aan de basis van HVA, op dat moment de eerste hockey-vereniging in het Noorden. De ledenlijst telde 36 namen. Het eerste jaar had HVA de beschikking over een veld dat totaal ongeschikt was voor hockey, maar al in 1920 verhuisde de club naar Baggelhuizen, waar op eigen kracht een veld geëgaliseerd was. Er zouden in de loop der jaren nog meer verhuizingen volgen. HVA speelde in het Noorden jarenlang op het hoogste niveau. In 1940 werden de Assenaren kampioen van het District Noord en in het seizoen 1955-56 eindigden zij als tweede in de eerste klasse Noord. HV Meppel was in 1931 de tweede Drentse club geworden en pas in 1953 kwam de derde: MHC Coevorden. In de jaren daarna volgden nog MHC Emmen (1956), HC Hoogeveen (1965), MHC Roden (1968), HC De Hondsrug (Zuidlaren, 1979) en HC Eelde (1990). De jongste Drentse club werkte zich snel omhoog, onder meer dankzij de komst van een aantal spelers van het opgeheven Groningse HMC. In de hoogste nationale klassen was Drenthe nooit vertegenwoordigd. Wel leverde de provincie in de loop der jaren verschillende jeugdinternationals.