Persoon

Klaas Hanzen Heeroma

Functie: hoogleraar

Geboren: 1909
Gestorven: 1972

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

(Hoorn, Terschelling 1909 - Groningen 1972) Hoogleraar Nedersaksische taal- en letterkunde aan de RUG 1953-1972, en o.a. redacteur van de Driemaandelijkse Bladen.

Zijn bekendste werk voor Oost-Nederland is wel zijn Taalatlas van Oost-Nederland en aangrenzende gebieden, waarmee hij niet alleen zijn leeropdracht duidelijk afperkte, maar die hem tevens de mogelijkheid bood om zijn theorieën over de Oost-Nederlandse taalgeschiedenis te demonstreren. Zijn vele artikelen daarna sloten aan bij hetgeen hij op de kaarten vaststelde. Drenthe zou in zijn visie al vroeg Frankisch zijn geworden, en dat Frankisch zou van Drenthe uit de Friese taal in het Groningerland hebben verdrongen. Een bijdrage aan de studie van familienamen in Drenthe leverde Heero-ma met een artikel in Driemaandelijkse Bladen 1964. In 1969 begiftigd met de Vondelprijs in Münster en in mei 1971 met de Ubbo Emmiusmedaille van de Ostfriesische Landschaft.

Literatuur

  • Lit.: P.J. Meertens, JMNL (1972-1973)
  • 'Balans in duplo. Over persoon en werk van K.H. Heeroma - Muus Jacobse. Met een bibliografie', Driemaandelijkse Bladen 50 (1998).