Halfweg

Voormalige buurtschap in de gemeente Tynaarlo

(Tot 1998 Vries, tot 1 december 1999 Zuidlaren) langs de Groningerstraat en het Noord-Willemskanaal tussen Vries in het zuiden en De Punt in het noorden. Herkenbare objecten zijn thans nog de huizen Yderholt en Bouwlust, de sluis (Sluis III), het gebouw Cultura en Villa Bosch en Vaart met omliggende hoeven. Het is genoemd naar Logement Halfweg, dat stond bij het punt waar de weg en het kanaal uit elkaar gaan lopen; het is omstreeks 2000 afgebroken. De bebouwing vanaf de sluis en het er tegenover liggende Eikenhoeve noordwaarts worden nu tot De Punt gerekend, Cultura, Bosch en Vaart e.o. tot Vries.