Gezegden en spreekwoorden

In iedere taal voorkomende taaluitingen, die kunnen bestaan uit vaste uitdrukkingen (Aj een akster wegstuurt kriej een bonte vogel weer (Weerdinge)), maar ook uit uitdrukkingen die gedeeltelijk kunnen variëren (Hij - of een ander persoon - verslit meer broeken as harsens (Hoogeveen)). Ze kunnen betrekking hebben op alle domeinen en perioden van het menselijk bestaan en komen voor als levenswijsheden of levenswaarheden.

Voorbeelden uit enkele plaatsen:

Geboorte: Aj onbespreuken wilt blieven moej niet geboren worden (Rolde);

Dood: As der een ekster mit een strospier op joen hof lop, dan komp er gauw een dode (Barger Oosterveld);

Geweten: Hij hef een geweten as een harmonika (Coevorden);

Dronkenschap: Da's een heel eer, zee de dronken kerel, toen ze hum op de ledder in hoes sleepten (Eext);

Haarsoort: Elzenholt en rood haor bint niet op goeie grond verbouwd (Balloo);

Gezeur: Hij zeurt hum gaeten in de sokken (Dwingeloo);