Aldo van Eyck

Functie: Architect

(Amsterdam 1918 - Driebergen 1998)

Architect van (inter)nationaal belang voor de ontwikkelingen in de architectuur na WO II. Geïnspireerd door de Dogoncultuur in Mali propageerde hij een bouwkunst die recht deed aan de complexe behoeften van samenleving en individu en die daardoor uitsteeg boven de in de wederopbouw gangbare kale vorm van functionalisme. Tegenover 'het grote aantal', dat na de oorlog in de woningbouw aan de orde was, stelde hij de 'configuratieve discipline'. Sleutel in de hieruit voortkomende architectuur vormen de zogenoemde tweelingfenomenen als open-gesloten, binnen-buiten, oud-nieuw, groot-klein, veel-weinig, eenvormigheid-verscheidenheid enz. 'Een goed gebouw (een voldoende volledig gebouw) maakt grote kans te ontstaan wanneer de meervoudige en veelzijdige betekenis (dubbelzinnigheid) van ieder tweelingfenomeen de enkelvoudige en eenzijdige betekenis (die altijd ledig is) van de afzonderlijke - gesplitste - deelaspecten vervangt'. Belangrijke bouwwerken o.a.: Burger Weeshuis te Amsterdam 1964, het Hubertushuis in Amsterdam, de Algemene Rekenkamer in Den Haag. In Drenthe, Borger, werd in 2003 gestart met de realisatie van het Nationaal Hunebedden informatiecentrum naar ontwerp van Aldo en Hannie van Eyck.