Henricus Bernardus Stephanus (Hein) Elferink

Functie: Drukker

Neerlandicus, uitgever bij Wolters-Noordhoff in Groningen. Startte in 1982 onder eigen naam met het zetten uit loden letter en drukken op een handcilinderpers en vervolgens uitgeven van literair werk van Nederlandse auteurs (zie ook: Drukkers in de marge). Drie perioden zijn te onderkennen in de geschiedenis van de pers: Wijhe 1982-1989, uitgaven van voornamelijk literair werk; te Assen 1990-1997 verschenen naast genoemd werk ook uitgaven waarin beeldende kunst een belangrijke functie vervult. Sinds 1997 gevestigd te Slingenberg (gem. Staphorst). In 1998 stichtte Elferink aldaar een galerie voor moderne beeldende kunst. Sindsdien staan de uitgaven in het teken van de kunst: kunstenaarsboeken, mappen met grafiek met begeleidende teksten. Behalve hout- en linosneden worden de overige grafische uitingen door de kunstenaars op eigen persen gedrukt. Werk van Elferink ontving bekroningen bij De Best Verzorgde Boeken in 1997 en 2000.