Persoon

Erasmus Herman von Dülmen Krumpelmann

Functie: Schilder, tekenaar, monumentaal kunstenaar, beeldhouwer

Geboren: 1925
Gestorven: 2000

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Schilder, tekenaar, monumentaal kunstenaar en beeldhouwer. Zoon van Erasmus Bernard von Dülmen Krumpelmann. Opleiding aan Academie Minerva te Groningen (1946-1950). Werkte tot 1965 in Zeegse, daarna in Rolde. Leraar tekenen en kunstgeschiedenis in Groningen, Winschoten en Assen. Getrouwd met Marieke Eisma en vader van Lydeke von Dülmen Krumpelmann. In 1954 was hij samen met o.a. zijn vader medeoprichter van het Drents Schildersgenootschap. In het kader van het project 'Ku(n)stvaart' voer hij in in 1961 op een coaster van Engeland naar Italië, Portugal en Spanje. Von Dülmen Krumpelmann maakte in opdracht wandschilderingen, wandplastieken en standbeelden, waaronder 'De Landbouwer' (1972) te Nieuw-Weerdinge, de 'Boerhoornblazer' (1985) te Rolde en 'De Turfschipper' (1990) te Smilde. Hij schilderde en tekende in zeer uiteenlopende stijlen landschappen, stadsgezichten en figuurstukken, waarin bewegingssuggestie vaak een belangrijke rol speelt, en veel portretten. Regelmatig was werk van hem vertegenwoordigd op tentoonstellingen van 'De Drentse Zeven', de kunstkring 'De Drentse Schilders' en het Drents Schildersgenootschap. Exposeerde verder o.a. in Verkeerspark te Assen (1988), het Meppeler Expositie Centrum (1990) en het Gemeentehuis van Rolde (1997).

Literatuur

  • Lit.: Scheen (1969) 287
  • 25 jaar Drents Schildersgenootschap (Assen 1978)
  • R. Sanders, 'E.H. von Dülmen Krumpelmann (1925-2000). Schilder en beeldhouwer van de beweging', De Kloetschup 3 (2000) nr. 3
  • Sanders, Schilders Drenthe.