Drents Hoen

Eén van de oudste Nederlandse kippenrassen.

In Drenthe kwamen ze al in de 17e en 18e eeuw voor. Het ras is nauw verwant met de Oostfriese Meeuwen, de Groninger Meeuwen en Friese Hoenders. De kippen zijn niet zwaar gebouwd zijn en ze beschikken over een goed vliegvermogen. Als het Drents hoen de ruimte heeft, blijkt het een sterk ras dat nauwelijks last van ziektes heeft. De dieren hebben een levendig karakter en ze leggen uitstekend.

Het Drents hoen legt relatief grote witte eieren. Fokkers onderscheiden maar liefst zeventien verschillende kleurslagen (waaronder patrijs, zilverhalzig en goudhalzig). Naast het 'normale' Drentse Hoen komt ook de bolstaart-variant voor, met een aantal eigen kleurslagen. Er bestaat een eigen fokkersvereniging met de naam De Drentse Hoenclub.