Johan Boonstra

Functie: Triatleet

(Drachten 1965) Triatleet.

Vanuit een sportief gezin beoefende hij voetbal en schaatsen op hoog niveau. Kwam na een voltooide CIOS-opleiding in 1986 naar Drenthe als chef-badmeester in Gasselternijveen. Trad later in dienst van de Drentse Sport Federatie en werd gedetacheerd op de kunstijsbaan. Boonstra begon in l986 als recreant met de triatlon. In 1990 tekende hij een contract met sponsor HAKA om semi-beroeps sporter te worden. In 1991 werd hij eerste bij internationale wedstrijden in het Duitse Herten en tweede bij de Wintertriatlon in Assen. Bij dat evenement stond hij jarenlang op de bovenste plaatsen. Bij de Internationale World Games in Den Haag werd hij derde in het klassement. Boonstra stond drie keer aan de start van de Internationale Triathlon van Almere en werd tweede keer vierde in het overall klassement. In 1998 stopte hij na een aantal fysieke ongemakken en gebrek aan motivatie. Nu heeft hij in Gasteren een trainings-, advies en testcentrum en een fysiotherapiepraktijk voor sporters. In de seizoenen 2000 en 2001 was hij bondscoach van de Nederlandse Triatlon Bond.