Bisdom Groningen

Ingesteld in 1956. Sinds dat jaar heeft het Noorden weer een eigen bisschop.

Vanaf het Herstel van de »Bisschoppelijke Hiërarchie (1853) tot 1956 behoorde Drenthe tot het aartsbisdom Utrecht. Het bisdom Groningen is sinds 1994 ingedeeld in vijf dekanaten: Emmen, Groningen, Heerenveen, Leeuwarden en Sneek. Het grootste deel van Drenthe valt onder het dekanaat Emmen, vroeger Klazienaveen. Een bisschop zag men buiten de toediening van het vormsel niet vaak. Een uitzondering was het bezoek aan Weiteveen na de roof van het Tabernakel van de O.L. Vrouwe van de Vredekerk in 1925. (zie: Bedevaartplaatsen).