Barge

IJzeren trekschuit voor het vervoer van personen en goederen. In gebruik tussen ca. 1850 en 1920. Een barge werd evenals een snikke door een paard getrokken. De rompvorm verschilde echter aanzienlijk. In tegenstelling tot de snikke had de barge een rechte vallende voorsteven en een ronde klipper-achtige achtersteven. De kajuit was recht en ruim en liep over bijna de gehele lengte van het schip. Het voor- en achterdek was klein. De barge werd veel gebouwd op werven in Groningen en in Hoogeveen. Bargediensten onderhielden regelmatige verbindingen over de meeste Drentse vaarwegen en opereerden vooral op de Drentsche Hoofdvaart. Zo voer de barge 'Burgemeester van der Feltz' rond 1870 tussen Assen en Groningen en onderhield de barge 'Veenhuizen' een regelmatige dienst tussen Assen en Veenhuizen.