Gerard Hozeas Amshoff

Functie: Medicus

(Ulzen 1795 - Hoogeveen 1857) Medicus.

Beëindigde de medicijnenstudie in Groningen in 1819 met het proefschrift Over het doorknippen van de navelstreng bij pasgeborenen. Promoveerde - als eerste Drent - ook in de chirurgie (1828). Was als praktiserend geneesheer gevestigd in Zweelo, Dalen, Assen en Hoogeveen. Tijdens zijn langdurig voorzitterschap van de Drentse Provinciale Geneeskundige Commissie (1832-1853) publiceerde hij talrijke artikelen in de Drentsche Courant; dit om de bevolking enig geneeskundig inzicht bij te brengen als compensatie voor het tekort aan geneeskundigen in Drenthe. Dit gebrek was mede aan zijn eigen vestigingsbeleid te wijten. Willekeurig handelen en machtsmisbruik in dezen leidden ten slotte tot zijn ontslag als president.