Achterkanaal

Kanaal in Oost-Drenthe onderlangs de Buitenvenen, evenwijdig aan de Hunze om turf uit de Oost-Drentse venen af te voeren omdat de Hunze beperkt bevaarbaar was. Het enige achterkanaal werd omstreeks 1668 in de Gasseltervenen gegraven. Het doortrekken ervan tot Coevorden werd niet gerealiseerd. Rondom dit kanaal ontstonden Gasselterboerveen en Gasselternijveen. Andere achterkanalen werden niet gegraven. De aanleg van het Stadskanaal bovenlangs de venen maakte deze overbodig. Het Convenant van 1817 bepaalde dat bij eventuele over-last van Drents veenwater een achterkanaal gegraven zou worden, maar dit is nooit uitgevoerd.