Ludovicus (Lodewijk) Abrahamy

Functie:

De Nederlands hervormde kerk te Zweeloo. - Bron: Drents Archief, collectie Kerken in Drenthe

(Bolsward 1702 - Zweeloo 1756) Predikant in Zweeloo van 1733 tot 1756.

Opvolger van Samuël Tilekinck, die meerdere malen werd geschorst en in 1733 uit zijn ambt werd gezet. Abrahamy was de eerste predikant na de Reformatie, die in Zweeloo orde op zaken stelde. Hij stelde de registratie in van trouw, doop, overlijden en lidmaten en was succesvol als heelmeester. Zijn medicijnen tegen 'binnenkoortsen' waren tot in wijde omtrek bekend. Hij heeft een duidelijke stempel gedrukt op de Zweeler samenleving. Zijn kleinzoon Lodewijk Abrahamy was in de 19e eeuw de eerste burgemeester van Zweeloo.