Hendrik Bos

(Dalen 1878 - Apeldoorn 1947) Schrijver.

Begon zijn schrijverscarriè;re met het publiceren van verhalen, feuilletons en gedichten in de Emmer Courant en in de Coevorder Courant. Won in 1939 de eerste prijs in een prijsvraag van de Provinciale Drentsche en Asser Courant met het verhaal 'De Verkooping'; in 1940 won hij de derde prijs met 'Vergadering van 't Waterschap "De Oosterstroom"'. Tot 1939 schreef hij ook voor het maandblad Drente. In 1939 stelde hij met Jan Naarding de bundel Wat waest hef. Schetsen in Drents dialect samen. Reeds voor de oorlog werd hij lid van de NSB en in 1942 meldde hij zich aan bij de Kultuurkamer. Voor de gelijkgeschakelde radio hield hij Drentstalige voordrachten. Voor de PDAC schreef hij in 1940 en 1941 een aantal dialectschetsen die in het boerenmilieu spelen. Dit soort bijdragen leverde hij ook aan Het Noorder Land en aan De Landstand Drenthe. In deze verhalen, in het Drents van Dalen, vlocht hij tal van volkskundige zaken. Na zijn internering tot 23 oktober 1946 vertrok hij uit Drenthe.