Zweedse kornoelje

Lat.: Cornus suecica - Plant uit de kornoeljefamilie, die in Nederland alleen in Drenthe voorkomt en hier haar uiterste zuidgrens bereikt. Momenteel zijn er nog twee vindplaatsen van deze decoratieve soort, waarvan alleen die in de Zeijerstrubben een oorspronkelijke vindplaats is. De soort komt voor aan de koele en vochtige noordzijde van strubbenbos, op de overgang van bos naar heide. Zweedse kornoelje bloeit in het voorjaar met helder witte bloemen. Door periodiek plaggen en open houden van de heide kan de soort voor Nederland behouden blijven. De Werkgroep Florakartering Drenthe gebruikt de Zweedse kornoelje als embleem.