Zuidlaardermarkt

Met een jaarlijks aanbod van ca. tweeduizend paarden de grootste paardenjaarmarkt van West-Europa. Het evenement wordt traditioneel op de derde dinsdag in oktober gehouden en is omgeven met allerlei festiviteiten en attracties. Voorafgaand aan de markt heeft een nachtelijk dorpsfeest (de zogenoemde 'Zuid-laar-der-nacht') plaats. De Zuidlaardermarkt vindt zijn oorsprong in de viering op 29 september van Sint Michiel, een katholieke heiligendag. Dit evenement werd in 1655 naar de dinsdag na de genoemde datum verplaatst. Ruim een halve eeuw na de Reformatie in Drenthe wilden de autoriteiten daarmee de zondagsrust definitief waarborgen. Na de invoering van de gregoriaanse kalender in 1701 verschoof de markt naar de dag waarop deze nog altijd gehouden wordt.