Zuidhollandsche en Drentsche Stoombootrederij

Organisatie type: Vrachtdienst

Bron: Noordelijk scheepvaartmuseum

Vrachtdienst met stoomboten tussen Meppel en Rotterdam.

Opgericht in 1879 door de oud-schipper Derk Steenbergen uit Meppel en de gebroeders Van den Boom uit Rotterdam. Deze nieuwe onderneming, die was voortgekomen uit de zeilende beurtdiensten van Derk Steenbergen van Meppel op Rotterdam en die van de gebroeders Van den Boom van Rotterdam op Meppel, begon in november 1879 met het stoomschip 'Drente' een geregelde dienst voor passagiers, goederen en voor het slepen van schepen op Rotterdam. Op dinsdag 18 november 1879 kwam de 'Drente' voor het eerst aan in Meppel. In 1884 nam de Z.D.S. de 'Paul Kruger' in de vaart, die later omgedoopt werd in 'Paul Kruger I'. In 1896 en 1905 volgden de 'Paul Kruger II' en 'Paul Kruger III'. In 1903, 1904 en 1905 gingen deze schepen over in respectievelijk de N.V. Vrachtdienst 'Paul Kruger I', de N.V. Vrachtdienst 'Paul Kruger II' en de N.V. Vrachtdienst 'Paul Kruger III'. Het hoofdkantoor voor de drie vennootschappen was gevestigd aan de Stoombootkade 5 te Meppel waar ook de aanlegplaats voor de schepen was. In Rotterdam was de vaste aanlegplaats gelegen aan de Maaskade Oostzijde 64b. Op 1 juli 1941 werden de drie afzonderlijke N.V.'s ontbonden en vervolgens opgenomen in de moedermaatschappij, de N.V. Gebroeders van den Boom's Stoombootrederij te Rotterdam.