Zuideropgaande

Lintbebouwing aan de gelijknamige weg in de gemeente Hoogeveen, eertijds aan het gelijknamige, nu gedempte kanaal Zuideropgaande ten zuidoosten van Hoogeveen, ten zuiden van Hollandscheveld, lopend in noord-zuidrichting naar Nieuw Moscou. Rechthoekig wegenpatroon door vroegere haaks op het kanaal gegraven wijken. Ten noordoosten van de streek het recreatiegebied Schoonhoven en een camping. In 1851-67 Het Zuider Opgaande, samen met de Riege Hoogte. Het Zuideropgaande en Nieuw Moscou telden samen 536 inwoners en 167 woningen in 2002.