Zuideinde

Buurtschap in de gemeente Tynaarlo (tot 1998 Eelde, tot 1 december 1999 Zuidlaren) pal ten zuiden van Eelde en ten noordwesten van Groningen Airport Eelde, feitelijk met het dubbeldorp Eelde-Paterswolde vergroeid. Tijdens WO II bevonden zich in Zuideinde veel hangars van Fliegerhorst Eelde en een groot aantal wegen voor tankverkeer. Een deel van een dergelijke Rollerbahn, van rode bakstenen voorzien, ligt nog in de Eskampenweg vlakbij de Molenweg, ca. 75 m lang. Bij dit stukje weg ligt thans het natuurproject De Oude Molensteen tegen de afrastering van het vliegveld. Hier liep vóór 1945 de Eskampenweg door naar Yde (als Hakenkampsweg), iets verderop de Veldkampweg eveneens (in Yde heet het restant Moespot). Tussen beide wegen stond tot 1919 aan de Molenweg (zuidzijde) een molen; aan de noordzijde ligt een vennetje, 'Getiensen Veentie' genaamd. Een aantal inwoners van de buurt tracht door het gratis afstaan van in totaal 5 ha eigen grond een ecologische verbindingzone tussen Polder Peizer- en Eeldermaden en Vosbergen ten noorden van Groningen Airport Eelde tot stand te brengen, waar de gemeente eerder denkt aan een zone aan de zuidkant van de luchthaven. Ten westen van de Hoofdweg ligt het terrein van de »Waterburcht. In 2000 is het terrein opnieuw ingericht, waarbij de middeleeuwse motte en de havezate Ter Borch zijn aangegeven. Buurt met woonboerderijen en bloemenzaken en -kwekerijen, voorts dahliavelden ten behoeve van het jaarlijkse bloemencorso.