Zolderlopers

Tientallen jaren de spotnaam voor de gereformeerden in Coevorden.

De eerste kerkdiensten na de Afscheiding in 1842 werden gehouden in de ouderlijke woning van Jan List Coelingh. Toen de ruimte te klein werd, kwam men bijeen op een bovenwoning aan de Molenstraat die gehuurd werd van de weduwe Hinderika Benning. Het was een bedompte donkere zolder met hanebalken en schuin aflopende dakwanden. De ruimte werd met kaarsen verlicht. Mannen en vrouwen zaten gescheiden. Buitenstaanders verstoorden af en toe de kerkdiensten.

Na negen jaar werd voor 1000 gulden een langwerpige woning met smidse gekocht aan de Sint Jansstraat, die verbouwd werd tot kerk en pastorie. Deze deed dienst tot 1913. In die tijd groeide de gemeente van 100 naar ca. 600 leden.