Esdorp in de gemeente Tynaarlo (tot 1998 Vries, tot 1 december 1999 Zuidlaren) ten oosten van Vries en Tynaarlo, ten zuidwesten van Zuidlaren en ten noordoosten van Anloo. Gelegen tussen het Zeegserloopje en de Drentsche Aa (Schipborgsche Diep). Langs de Zeegsersteeg ligt een groot recreatiegebied, Zeegser Duinen, met ven, zandverstuiving en bos Mooi Zeegse, verder de campings Helios en Molenkamp.
In 1225 de Segese, 1426 Zegese, 1811-13 Zegeze en 1867-68 Zeegze. De naam kan zijn afgeleid van a) sigen, sigan, sihan = sijpelen, zijgen, druppelen, afvloeien; sie = zeef, b) van het werkwoord sihan = ziften; segusia, segura,sigiso, sigisa (Oud-Saksisch) = zeef. Oorspronkelijk een waternaam; Fr.: suze. Het huidige Zeegserloopje heeft vroeger waarschijnlijk Zeegse geheten en de naam is overgegaan op het aanliggende dorp. De Zeegsersteeg, deels verhard in 1919, is een zeer oude veeweg (koesteeg) met een fundament van veldkeien en takkenbossen. Zij sloot met een voorde door het Zeegserloopje aan op de weg Groningen-Zuidlaren-Rolde-Coevorden. In de volksmond heet zij 'De Steeg'. Zij was berucht, omdat het hier witte wieven zouden spoken, de geesten van de overledenen uit de »grafheuvels in de omgeving.
Ten noorden van de Zeegserweg ligt een perceel bos, het Reitsma's bosje of Kogelbergsbos met het Kogelbergsveen. Voordat de schietbaan in De Strubben bij Schipborg in gebruik werd genomen, hielden leger en politie hier schietoefeningen. In 1957 is de kogelvanger afgegraven. In 1979 nam de Stichting Vrijwillig Bosbeheer het beheer van het bos over en in 1989 startte hier het project 'kleinschalige bosbegrazing' met pony's en runderen. Ten oosten van het dorp ligt het hotel en congrescentrum Duinoord, ten zuiden het Vormingscentrum Vredeveld. Het dal van het Schipborgsche Diep (oosten) maakt deel uit van het Nationaal Beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa. Aan de westkant wordt het recreatiegebied begrensd door de spoorlijn Groningen-Zwolle. Het oorspronkelijke boerendorp, met boerderijen op de splitsing Hoofdweg-Schipborgerweg, is veranderd in een recreatiedorp met restaurants, hotels, campings en een rijtje landhuizen aan de Schapendrift door de aanwezigheid van bossen en zandverstuivingen; zij bleven gespaard voor ontginning. Schimpnaam voor de inwoners: Gudden (domkoppen).